piektdiena

Kā valstij kļūt stāvus bagātai?

Tad nu reiz ir sakrājies.

Īsti neatceros, vai to nosapņoju, vai redzēju kaut kur pa tv, ka acināja cilvēkus iesniegt valdībai priekšlikumus - kur iegūt miljonus, kas tik ļoti nepieciešami skolotāju algām, pensijām, policistu prēmijām utt. Man ir vērā ņemams priekšlikums.

Tā kā dzīve ir iegrozījusies tā, ka katru nedēļu ceturtdienā mēroju ceļu no Rīgas uz Valmieru ar sabiedrisko transportu, nedēļas ceturtajā dienā regulāri apmeklēju tādu iestādījumu kā autoosta. Parasti daru tā - ievelku elpu, kad izeju no tuneļa pie autoostas un atkal sāku elpot tikai tad, kad atrodos autobusā. Nu, labi, varbūt tas ir nedaudz pārspīlēti, tomēr pasīvo smēķēšanu piekopju ne pa jokam. Tiesa gan - autoostās zīmes, ka smēķēt aizliegts paliek arvien lielākas, taču situācija nemainās - visi kurī kā skursteņi.

Tad nu jau divas nedēļas veicu izpēti. Lai nokļūtu līdz manam - 10. - peronam mēroju ceļu garām gandrīz visiem citiem peroniem, kur cilvēki gaida savus transporta līdzekļus. Ceļš ilgst apmēram vienu minūti. Šīs minūtes laikā man izdevās saskaitīt pirmajā nedēļā 7, otrā 5 smēķētājus. Tā kā sods par smēķēšanu autoostas teritorijā, kā ar lieliem burtiem rakstīts gandrīz uz katras sienas, ir 10 ls, minūtes laikā būtu iespējams iekasēt 70 vai 50 LS. Dienas laikā (rēķinos 12h dienu lai gan vispār jau tā ir garāka) - 43200 Ls vidēji. Nedēļas laikā - 302400 Ls. Protams, jāņem vērā arī tas, ka ceturtdiena nebūt nav tā diena, kad autoostā cilvēku ir visvairāk. 5dienas šķiet ir daudz pieblīvētākas, tātad arī ienākumi varētu palielināties. Arī ceļš līdz 10. peronam nav vienīgā vieta, kur cilvēki pārkāpj šo noteikumu, kas arī palielina valsts iespējamos ienākumus.

Domājams, ka šo naudiņu varētu lietderīgi ieguldīt daudz labāk, vienlaicīgi saudzējot smēķētāju un nesmēķētāju veselību. Ciki tur zaķi ar vienu šāvienu sanāk?

1 komentārs:

Anonīms teica...

Nosapņots tas gan nav, jo es arī kaut ko tādu esmu redzējis/dzirdējis. Tā kā - vai nu TV, vai arī BBBrokastis ;)